Δημοτικό Σχολείο ΑΦΥΤΟΥ

 

+menu-

frouta-lachanika-icon3

καλές συνήθειες …που μας προστατεύουν !!!

Οδηγίες για την προστασία από ιό γρίπης και άλλους αναπνευστικούς ιούς.

                                                                                                                                                                                    Για τα παιδιάnea-gripi-filadio

Όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι σκέπασε το στόμα σου και τη μύτη με χαρτομάντιλο, πέταξε το στη συνέχεια στο καλάθι και πλύνε τα χέρια σου. Αν δεν έχεις χαρτομάντιλο μην χρησιμοποιείς την παλάμη σου, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα. Αν δεν το καταφέρεις, να πλύνεις τα χέρια σου.

Πλύνε πρώτα τα χέρια σου με σαπούνι το λιγότερο για 15?? ? 20?? και στη συνέχεια μπορείς να τα βάλεις ειδικό αλκοολούχο διάλυμα. Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη – αντισηπτικά μαντηλάκια,  στην περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας.

Πλένε τα χέρια σου συχνά όταν ο ίδιος ή κάποιος με τον οποίο είσαι σε επαφή, είναι άρρωστος.

Πλύνε τα χέρια σου οπωσδήποτε πριν φας  ή πιάσεις σκεύη φαγητού και πάντα μετά τη τουαλέτα

Μη βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια για κανένα λόγο .

Καλό είναι να μη μοιράζεσαι ή να ανταλλάσεις μολύβια, σβηστήρες , μπογιές κ.τ.λ. με τους συμμαθητές σου αν δεν είναι ανάγκη.ippaideias-odigies-stous-mathites-prolipsi-gripis-480x270

Μη βάζεις στο στόμα σου  ή στη μύτη  μολύβια ή άλλα αντικείμενα.  

Μη πίνεις νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Να έχεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι ? παγουρίνο με νερό

Σε κάθε διάλειμμα να βγαίνεις έξω από την αίθουσα. Να αερίζεται καλά η αίθουσα.

Όταν νιώθεις άρρωστος ή έχεις πονοκέφαλο ή θέλεις να κάνεις εμετό πρέπει να το πεις αμέσως στον δάσκαλό σου ή στη δασκάλα σου.

Να έχεις καλή φυσική κατάσταση, να τρέφεσαι σωστά (φρούτα, σαλάτες οπωσδήποτε),άσκηση και επαρκή ύπνο.frouta-lachanika-icon3

 

                                                                                                                                                                  Για τους γονείς

Καλό είναι, σε περίοδο σοβαρών επιδημιών, οι γονείς και τα παιδιά , να αποφεύγετε τις περιττές κοινωνικές συναναστροφές (επισκέψεις, πάρτι , χορούς κ.τ.λ.)

Όταν δείτε ότι το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά , καλό είναι να το κρατάτε στο σπίτι , μέχρι να ανακτήσει ξανά τις δυνάμεις του. ΔΕΝ θα το στέλνετε στο σχολείο μέχρι να γίνει τελείως καλά.

Καθάριζε και αποστείρωνε τις επιφάνειες κοινής χρήσης (τραπέζια, καρέκλες, κουζίνα, τηλέφωνο, πόμολα ποντίκι του υπολογιστή και ότι άλλο χρησιμοποιείται κι από άλλους ) με προϊόντα του εμπορίου που παίζουν διπλό ρόλο, καθαρισμού και αποστείρωσης. Φρόντιζε ώστε οι επιφάνειες αυτές να είναι στεγνές πριν καθαριστούν

Να αερίζετε καλά το σπίτι , κουβέρτες , ρούχα κ.τ.λ.

Καλό είναι οι γονείς να επισημαίνουν συχνά στα παιδιά, τους παραπάνω τρόπους υγιεινής και προστασίας, για να τους εφαρμόζουν στο σχολείο και οπουδήποτε εκτός σπιτιού.

Δεν χρειάζεται πανικός , ούτε να μας πιάνει φόβος για τα μικρόβια, απλή λογική χρειάζεται ώστε τα παραπάνω να γίνουν μια καλή συνήθεια στην καθημερινότητά μας. gia-mamades-paidi-ekpaideusi-photo-poio-athlima-tairiazei-                                                                                                            image

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

 

Comments are closed.