Δημοτικό Σχολείο ΑΦΥΤΟΥ

 

+menu-

header image

Ο Σύλλογος Γονέων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ;
Είναι ένα ΟΡΓΑΝΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ που εκφράζει τους γονείς μέσα στο σχολείο και του οποίου η παρουσία είναι νομικά κατοχυρωμένη από τους  Νόμους 1566/85 και 2621/98.
Μέλη του είναι αυτοδίκαια ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, με ενεργά μέλη τους ταμειακά εντάξει, οι οποίοι έχουν και το δικαίωμα να εκλεγούν και να εκλέξουν τα όργανα του Συλλόγου.
Κυρίαρχο όργανο είναι η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των ΓΟΝΕΩΝ, η οποία συνέρχεται τακτικά 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις, ενώ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ εκλέγει Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή, Εκπρόσωπο στην Σχολική Επιτροπή και Εκπροσώπους στην Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου που ανήκει το σχολείο.
Ο ΣΚΟΠΟΣ και Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ κάθε Συλλόγου ορίζεται από το εγκεκριμένο στο Πρωτοδικείο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του.
ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ;
ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ είναι μια αναβαθμισμένη ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. «Όπλα» επίτευξής του είναι η σύνθεση των απόψεων, η συλλογικότητα, η προβολή και η διεκδίκηση κάθε μέσου που βοηθά την πραγματοποίηση του στόχου αυτού.
Η πολύχρονη παρουσία των Συλλόγων Γονέων μέσα στα σχολεία και ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή γονέων, έχει δημιουργήσει ένα μοχλό ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών, με αποτελέσματα σημαντικά σε ότι αφορά την όψη και την λειτουργία των σχολείων.
ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙ συνεχώς για θέματα και προβλήματα περιφρούρησης των σχολείων, υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνικής ευαισθησίας.
Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων λειτουργούν ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και οργανώνονται εκατοντάδες ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Συμμετέχει ΙΣΟΤΙΜΑ στη ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ που αφορούν την ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του σχολείου, με εξαίρεση βεβαίως το εκπαιδευτικό και διδακτικό λειτούργημα.
Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Λειτουργεί μόνο με εθελοντές.
Δεν «κομματίζεται».
Δεν θεωρεί τα μέλη του αστείρευτη πηγή πόρων.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ;
Γιατί εμείς οι γονείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων, που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η Παιδεία.
Γιατί εάν δεν ασχοληθούμε εμείς με τα προβλήματα των παιδιών μας, κανείς δεν θα το κάνει.
Γιατί τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται και διογκώνονται. Μόνο η συλλογικότητα και η συσπείρωση μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις.
Γιατί το «τίποτε δεν μπορεί να γίνει» είναι ένας βολικός ΜΥΘΟΣ για πολλούς.
Γιατί ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί και χαλαρώσει επικίνδυνα και μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να αποτρέψουμε τη διάλυσή του.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Να εγγραφείς ΤΩΡΑ σαν μέλος στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου που πηγαίνει το παιδί σου πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή.
Να συμμετέχεις στη Γενική Συνέλευση και στα όργανα του Συλλόγου αλλά και να στηρίζεις τις όποιες προσπάθειες και δραστηριότητές του.
 

Σχολιάστε